Hoppa till sidans innehåll

Sven Jansson


Sven
Namn: Sven Jansson
Då IFAH går in i sin jubileumsmånad, har webredaktionen gjort en intervju med en verkligen IFAH:it. Sven Jansson minns tiden då föreningen bildades.
-Hur startades föreningen?
-Jag började på som 17-åring på Norrbacka yrkesskola och under åren 1955-1958 läste jag finmekanik på yrkesskola. Jag bodde där som var en internatskola och på kvällarna hängde vi vid kiosken vid Norrtull och hade ingenting att göra. Norrbackas skomakarlärare Bengt Hollén erbjöd oss en lokal vid Björns Trädgård att vara i på kvällarna så vi blev ett litet gäng som samlades på fritiden. Den första aktivitet som de började med var sittande volleyboll och ganska snart var bågskytte en till aktivitet att utöva. Bengt Hollén började tillsammans med Gunnar Åselid och Alf Nygren att åka runt och visa sporterna för sjukgymnaster dels i Stockholmsområdet, men även runt om i landet.
Ryktet spred sig och så småningom kom de igång med tävlingar. Ca 20 personer var aktiva när de bestämde sig för att bilda föreningen IFAH, Idrottsföreningen För Alla Handikappade.
– Vi träffades i stort sett varje dag för att antingen träna själva eller åka runt och visa upp oss.
- Hur såg det ut då?
- Gymnastik och sittande volleyboll var på Polhemsgatan. Sven var främst aktiv inomhuscurling och på den tiden hade var curlingstenarnas underlag en borste, och vi spelade då på en masonitskiva. Det fanns inge bo som det gör idag, utan det gällde komma så nära ”klossen” som möjligt, lite likt dagens boccia kan man alltså säga, förklarar Sven som vann SM i lag tillsammans med Hugo Ohlsson och Lasse Pettersson.
Men även simning och bågskytte var några av idrotterna som Sven höll på med.
- Bågskytte tränade vi vid Lillsjön genom klubben Ulvarna. Det var en 70-metersbana så det var ganska tungt eftersom man var tvungen att spänna bågen så mycket.
När lagkamraterna i curling slutade så fanns det inte några nya curlingsspelare. Samtidigt behövde bocciasektionen en ledare, så då blev det boccia som blev den nya sporten.
Det måste finnas en mängd med roliga IFAH-minnen för Sven och vi undrar han ser på handikappidrotten idag mot förr.
-Förr var vi nästan alltid iväg och tävlade tillsammans hela klubben. Och vi hade många gemensamma kringaktiviteter också, såsom att släpa ris till Valborgsmässoaftonen t ex. Detta gjorde att vi fick en väldigt fin sammanhållning i klubben och ens bästa kompisar fanns i klubben. Förr hade vi bara rörelsehindrade i IFAH så IFAH:s utveckling det senaste decenniet då vi har aktiviteter för utvecklingsstörda, har gett mig nya lärdomar.
IFAH har haft en viss jargong som gjort att Sven har trivits väldigt bra i IFAH och fått många fina vänner.
-Vad tror du om IFAH:s framtid?
- El-hockeyn kommer vara en framtid liksom bordtennis. Sven tror att boccian inte är tillräcklig häftig. Förr var Solnaspelens bocciatävling en 2-dagarstävling i Åkeshovshallen.
- Om man kunde göra om tävlingsformen så att alla lag fick göra fler matcher, så skulle det kunna blir fler spelare i framtiden.

Uppdaterad: 21 MAR 2013 15:11 Skribent: Staffan Johansson

Postadress:
IFAH - Parasport
Beckis Idrottscenter, Söderberga allé 80
16862 Bromma

Kontakt:
Tel: 086468557
E-post: This is a mailto link