Hoppa till sidans innehåll

Sven-Erik "Solla" Carlsson


"Solla" Carlsson, Aprils webbare

Jens
Aprils person ut i månadens webbare är Sven-Erik ”Solla” Carlsson som var mycket engagerad i föreningen. Webredaktionen tog sig ut till Liljeholmshallen där han tillsammans med några andra ”gamla” IFAH:iter träffas på onsdagskvällar och spelar pingis. Och ”Solla” visar stolt upp sitt racket, racketen är nämligen ett Hasse Alsér-racket från slutet av 60-talet som han hade i hans egna aktiva karriär.

Under vilka år var du ordförande i IFAH?
- Jag har ingen aning men det var någon gång i slutet av 70-talet till…?
Du var ju även med och startade upp Solnaspelen. På vilket sätt tycker du den tävlingen har uvecklats?
- Jag var inte med och startade Solnaspelen. Det gjorde Gunnar Åselid. (en annan av IFAH:s ordförande genom åren.) Jag har däremot varit med vid alla Solnaspelen - första åren som deltagare. Jag kom 3:a i bågskytte 1959, tror de var 4 deltagare. Solnaspelen utvecklades enormt i början. Mycket beroende på få tävlingstillfällen, men också på att vi var kända för att ha fina priser. Solnaspelen hade som mest över 1200 deltagare. Den mycket lilla organisationen klarade inte av trycket och vi minskade ned antalet idrotter och därmed minskade också antalet deltagare. Solnaspelen har från början riktat sig till både nybörjare och elit och jag vill påstå att den inriktningen har följts alla åren igenom. Att Solnaspelen nu involverats i Stockholms Games är nog de bästa som kunde hända.
Din idrott var pingis, hade du höga mål och uppfyllde du dem?
- Alla mina mål är mer än uppfyllda. Som tävlande var jag med på två olympiader - Toronto -76 i pingis och Lillehammar -94 i kälkhockey (guld). Att komma med i kälkhockeylandlaget 1994 hade jag nog inte räknat med och fanns således inte med i mina målsättningar. Förutom pingis och kälkhockey har jag också ett förflutet i volleybollsammanhang.
Vad har handikappidrotten betytt för dig?
-Eftersom jag vuxit upp med idrotten - började spela pingis när jag var 7 år - har hela mitt liv påverkats av idrotten. Många av mina absoluta vänner finns och har funnit inom idrotten. Alla mina minnen från resor både i Sverige och utomlands kan jag tacka idrotten för. Jag har svårt att tänka tillbaka på ett liv utan idrotten.
Har du något speciellt minne under alla år som du har varit medlem i IFAH?
- Jag har många, många minnen. Det som dök upp först när Du ställde frågan var minnet från alla Solnaspelen när vi hämtade och sorterade tigda priser veckorna för All Helgonahelgen. Klubblokalen på Wargentinsgatan var fullproppad med kartonger. Sortering och uppmärkning av priserna sysselsatte många IFAHiter under sena kvällar och ibland nätter. När tävlingarna började var vi helt slutkörda.
Vad skulle du vilja ge för råd till våra kommande idrottare inom IFAH?
- Träna, träna och sätt realistiska mål för att inte tappa sugen, men framför allt HÁ ROLIGT.
Tack för ett trevligt möte med kloka ord.
-Tack själv!

Uppdaterad: 10 MAJ 2011 16:02 Skribent: Staffan Johansson

Postadress:
IFAH - Parasport
Beckis Idrottscenter, Söderberga allé 80
16862 Bromma

Kontakt:
Tel: 086468557
E-post: This is a mailto link