Hoppa till sidans innehåll

Olle "Drutten" Hansen


Drutten
Nästa person ut i månadens webbare är Olle Hansen, eller alla våras Drutten. Webredaktionen anade var han kunde hålla till, så vi tog oss ut till Svinningö Marina för att få en liten intervju:

Sysselstättning: Idrottsbyråkrat (idrottskonsulent med utbildning och inormation som huvudarbetsuppgifter) på Stockholms Handikapp Idrottsförbund.

Hur kom Du in i IFAH?

- Jag träffade Allan Nilsson på en resa till Stoke Mandeville Games 1971, då jag hade fått ett stipendium. Min moderklubb Norrorts HIF hade sökt , jag sköt bågskytte då. Allan tyckte att jag skulle lira pingis i IFAH därför de var sveriges bästa pingisklubb. Tyckte faktiskt att pingis var roligare än bågskytte. Har faktiskt inte skjutit båge sen dess.
Precis som många andra "gamlingar", var bordtennis din idrott, vilket är Ditt största idrottsminne?
- Vadå gamling!!!!, jag startade bara tidigare än dagens lirare! Mitt största idrottsminne är nog när vi satt och väntade på invigningen av OS i Soul, Korea. Det var mörkt under läktaren och när vi klev ut på arenan var det ca 70.000 åskådare som skrek och fotograferade och fullt drag på alla lampor. Magiskt!
Nu är Du grenledare för IFAH:s seglingssektion, vill Du berätta om det enorma jobb som Du har lyckats med?
-Du menar Handicatprojektet, Handikappade i catamaran. Projektet går ut på att ge personer med funktionshindrade samma möjlighet att segla, med allt vad de possitiva de medför, som alla "friskisar" ser som självklart. Målet har varit att köpa in en stor segelcatamaran och anpassa den så att det går att segla även om man tex sitter i rullis. Det har tagit ganska lång tid innan vi kunde köpa båten, men har man ett mål så är det bara att ställa in siktet och jobba på, helt plötsligt dyker chansen upp. Och så är jag nog för "lat" för att lägga ner ett projekt som jag lagt ner massa jobb i. Dessutom hade jag inte kommit så här långt om jag inte haft turen att haft kunniga kamrater i Sv Catamarans o Trimaranseglarförbundet till hjälp, så nu är vi 6 man som jobbar så mycket vi orkar för att bli klar med båt, sponsorer osv.
Hur stor är catamaranen?
- 12 m lång och 7,5 m bred. Masten är 17 m hög. Den har en mycket stor sittbrunn så många kan vara med och segla samtidigt. I skroven finns sängplatser, kök och toalett. Det är en riktig snabb båt vi har köpt, kanske Sveriges snabbaste crusingcatta. Självklart seglar vi med säkerhet hela tiden, men varför segla sakta bara för man är funktionshindrad?
Gynnas IFAH:s medlemmar eftersom IFAH är med i projektet?
- IFAH:s medlemmar viss rabatt på deltagaravgiften. Vi har en egen IFAH-vecka varje år. I planeringen även att ha navigationsutbildning för de som blir "bitna" av båtlivet. Det är en ganska stor risk att man blir det!
Du har ju lyckats bra i både idrottskarriären och nu med catamaranen, vilket är Ditt recept för att nå långt med det Du håller på med?
-Var målinriktat , ge aldrig upp, våga testa även nya saker , våga misslyckas, testa igen, till slut lyckas du! (Tänk på Eddison, han testade ca 1000 olika material, innan han hittade de rätta. Hade han gett upp, hade vi fortfarande levt i mörker!). Gör saker på ditt vis, från dina förutsättningar. Våga vara först! Livet är för kort för att ha tråkigt.
Vi på webredaktionen tackar för en trevlig eftermiddag här på Svinninge.
-Tack själva och välkommen ut i sommar!

Uppdaterad: 10 MAJ 2011 16:01 Skribent: Staffan Johansson

Postadress:
IFAH - Parasport
Beckis Idrottscenter, Söderberga allé 80
16862 Bromma

Kontakt:
Tel: 086468557
E-post: This is a mailto link