Hoppa till sidans innehåll

Vad är elhockey?


Prins Filip av Danmark gav ut ett samlarmynt och vinsten av detta mynt gick till att uppfinna en idrott för svårt rörelsehindrade. Elhockey blev resultatet. El-hockey riktar sig till de som har en funktionsnedsättning som gör att man inte kan utöva någon annan handikappidrott. Spelet kommer ifrån Danmark där man spelat sedan 1991. Där det i dag finns i dag spel i 3 divisioner och har ca 300 spelare. Idrotten kom till Sverige år 2000.

Finns i dag på 9 platser i Sverige. I Malmö hos FIFH, Stockholm hos IFAH, Gotland hos RBU, Eskilstuna genom EHIF, Göteborg hos 3V, Gävle hos Klubben Heros, Umeå hos Umeå IF, Norrköping hos NHIF och Hedemora hos HASS.

I Sverige ca 80 st. aktiva 15 tal ledare idag .

I Norge så finns 35 st. klubbar och ca 300 spelare. I Tyskland finns 1 st. klubb

 

norrmalstorg 2010 004

Spelet

Spelet liknar innebandy men heter elhockey. Regelverket liknar hockey och innebandy. Det spelas i gymnastiksal/sporthall med basketplans mått med låg innebandysarg. Målen är låga och breda 3m x 20cm

Speltiden är 2x 15 min Varje lag består av 6st spelare, 3 på planen 3 avbytare.

Det tillåts inga ”tacklingar” i el-hockey. Endast små beröringar av stolarna som ej inverkar på spelet är tillåtet. Det finns ingen specifik målvakt . Alla i laget har chansen att en i taget vakta målet.

Stolarna

En el-hockey stol består av ett chassi med 3 hjul, 2 st. motorer och 2 st. 12 volts batterier. Sitsen är av trä i formpressad plywood.

Man styr stolen med en joystick av samma typ som används av vanliga elrullstolar. Elektroniken är ”trimmad” för elhockeystolen. Hastigheten är 14 km, dubbelt mot en vanlig elrullstol Även känsligheten i joysticken är dubbelt så känslig som en vanlig el rullstol. Längst fram på stolen sitter en fast klubba av plast med 2st. vingar som man dribblar och skjuter med. Ett fyrpunktsbälte håller spelaren säkert på plats. Stolen har låg tyngdpunkt och därför påminner väghållningen om en gokart. Med 3 st. stora ving muttrar delar man sitsen från chassiet för repration och service. Skifta från vänster till höger styrning går lätt även de med enkla ving muttrar. Det finns utrymme för enkla anpassningar som t.ex. nackstöd och mittstyrning. Priset för en el-hockeystol är 85 000 kr + moms.

Maila på This is a mailto link om du har några specifika frågor kring IFAH:s el-hockeyverksamhet.

 

 

IFAH:s sposorer:

Nordstrom_Logo (3)

 

 

logo

 stiga

grasroten_250x120

Idrottslyftet_RGB72

bingo-avesta

TTEX-logo-bt-experten

Agera-CC-logo

Tjejerna i Vällingby

SisuNorMedium800_RGB

Postadress:
IFAH - Parasport
Beckis Idrottscenter, Söderberga allé 80
16862 Bromma

Kontakt:
Tel: 086468557
E-post: This is a mailto link

Se all info