Hoppa till sidans innehåll

Vad är el-hockey?


El-hockey kommer ifrån Danmark där man spelat sedan 1991. Där det i dag finns i dag spel i 3 divisioner och har ca 32 lag ca 150 spelare. Sporten kom om till Sverige år 2000 och finns i dag på 6 platser i Sverige: Stockholm hos IFAH, Gotland hos RBU, Eskilstuna genom EHIF, Gävle, 3V Göteborg samt i Malmö hos FIFH och i Gävle hos Heros. Det finns ca 60 st aktiva 10 tal ledare idag i Sverige. I Norge så finns det 17 st föreningar som utövar el-hockey. I norra Tyskland finns en klubb.
 

Spelet
Spelet liknar innebandy men heter el-hockey. Regelverket liknar ishockey och innebandy. Det spelas med innebandyboll i sporthall med basketplansmått och låg innebandysarg.
Målen är låga och breda: 3m x 20cm
Speltiden är 2x 15 min. Varje lag består av 5 st spelare: 3 på planen, 2 avbytare. Det tillåts inga ”tacklingar” i el-hockey. Endast små beröringar av stolarna som ej inverkar på spelet är tillåtet. Det finns ingen specifik målvakt. Alla i laget har chansen att en i taget vakta målet.

 

Stolen
En el-hockeystol består av ett chassi med 3 hjul, 2 st motorer och ett batteri paket på 24 volt. Sitsen är av trä i formpressad plywood. Man styr stolen med en joystick av samma typ som används av vanliga elrullstolar. Elektroniken är ”trimmad” för el-hockey stolen. Hastigheten är 14 km, dubbelt mot en vanlig elrullstol. Även känsligheten i joysticken är dubbelt så känslig som en vanlig el rullstol. Längst fram på stolen sitter en fast klubba av plast med 2st vingar som man dribblar och skjuter med. Ett fyrpunkts bälte håller spelaren säkert på plats. Stolen är låg och därför påminner väghållningen om en gokart. Med 3 st stora ving muttrar delar man sitsen från chassiet för reparation och service. Skifta från vänster till höger styrning går lätt även de med enkla vingmuttrar. Med 2 st vingmuttrar sitter batteri luckan och ett byte till ny laddade batterier tar ca 30 sek. Det finns utrymme för enkla anpassningar som t.ex. nackstöd och mitt styrning.

                      

www.ifah.se finns mera att läsa och filmer att se på.

 

Mvh IFAH el-hockeysektion

Uppdaterad: 16 JAN 2012 15:44 Skribent: El-hockeysektionen

Postadress:
IFAH - Parasport
Beckis Idrottscenter, Söderberga allé 80
16862 Bromma

Kontakt:
Tel: 086468557
E-post: This is a mailto link

Se all info