Hoppa till sidans innehåll

IFAH elhockey – tredje raka nordiskamästerskapet och bäst i världen säsongen 2018/19.

10 JUN 2019 11:01
IFAH:s elhockeylag kunde inte ha slutat säsongen på ett bättre sätt.
  • Uppdaterad: 10 JUN 2019 11:01

Nordic Champions League 2019 avgjordes i månadsskiftet Maj/ Juni (30/5-1/6) . Liksom tidigare år genomfördes arrangemanget på Musholm ca 12 mil från Köpenhamn i Danmark.  De två bästa lagen från Sverige, Norge respektive Danmark gjorde upp i ett antal tuffa matcher om vem som är bäst i Norden (och därmed bäst i världen). IFAH representerade Sverige tillsammans med FIFH Malmö, Baerumsverk och Lilleström representerade  Norge och Danmark representeras av danskamästarna Århus 1 samt Århus 2. I IFAHs lag deltog Samuel, Markus, Lukas och Felix.

 

 

Gruppspel, Fredag

Turneringen började med gruppspel där ett lag per nation ingick i vardera kvalgrupp. Gruppsegrarna kvalificerade sig direkt till semifinal medans grupp 2:orna och grupp 3:orna från de olika grupperna fick mötas i kvartsfinaler för att ta sig till semifinal respektive placeringsmatch om 5:e plats. Innan turneringen startade så fick alla lag hastighetskalibrera sina stolar så att alla stolar gick lika fort (max 14km/h). Efter varje match kontrollmättes sedan hastigheten på en slumpvis utvald spelare per lag för att säkerställa att alla tävlade på lika villkor. Nytt för i år var att indelningen i kvalgrupper lottades i samband med invigningen på torsdagskväll. Efter lottdragningen så hamnade IFAH med Århus 1 och Baerumsverk medans FIFH Malmö, Århus 2 och Lilleström hamnade i den andra gruppen.  

 

IFAH öppnade turneringen mot norska mästarna Baerumsverk och efter en lite trevande inledning så gjorde IFAH 1-0 precis innan pausvilan. Därefter dominerade vårt IFAH lag matchen stort och i andra halvlek kom också målen och det slutade med IFAH seger 5-0. I IFAHs andra match väntade danska mästarna Århus 1 och tidigt i matchen framgick det vilket av lagen som var starkast. Efter några tidiga mål slutade även denna match med en 5-0 seger för våra spelare. IFAH vann därmed sin kvalgrupp före Århus 1 (som vann över Baerumsverk med 3-1) samt Baerumsverk.

 

I den andra gruppen vann Malmö mot Lilleström med 2-1 samt med 2-0 mot Århus2 och det blev därmed även svensk seger i kvalgrupp 2. Lilleström och Århus 2 spelade oavgjort 1-1 och därmed blev Lilleström grupptvåa via målskillnad före Århus 2 på tredje plats. 

De båda svenska lagen var därmed ”semifinalklara” medans det blev två nationella kvartsfinaler mellan Baerumsverk och Lilleström samt Århus1 och Århus2.

 

Placeringsspel/Slutspel, Lördag

Kvartsfinaler: De båda kvartsfinalerna blev oerhört jämna och spännande. I den norska duellen vann Baerumsverk över Lilleström med 2-1. I den danska kvartsfinalen mellan de båda Århus lagen blev det ännu mer dramatiskt, matchen slutade 0-0 efter förlängning varvid avgjörandet kom via ”supercupsstraffar”. Med ”supercupsstraffar” så avgörs det snarlikt ishockey dvs en spelare har 10 sekunder på sig att ta sig från egen planhalva till ett- eller flera avslut mot en målvakt som måste hålla sig inom målgården hela tiden. Efter totalt 10 straffar avgick Århus 1 som segrare efter att ha  gjort det enda straffmålet.      

 

Semifinaler: I den första semifinalen spelade Malmö mot Baerumsverk och efter en mållös 1:a halvlek, avgjorde Malmö med två relativt snabba mål i andra halvlek. Efter ett sent tröstmål från Baerumsverk slutade matchen 2-1 till Malmö som därmed var klara för final. I den andra semifinalmatchen mellan IFAH och Århus 1, dominerade vårt IFAH lag från första startslaget och vann tillslut med betryggande 5-0 och våra killar var även de finalklara.

 

Final:  En helsvensk final mellan IFAH och Malmö kom att runda av Nordic Champions League för tredje året på raken. Finalen blev tät och taktisk där IFAH dominerade bollinnehavet. Efter ett antal halvchanser tog IFAH ledningen efter ett klurigt avslut där bollen väggades in via Malmös målvakt in i mål. I den andra halvleken fortsatt det täta spelet utan några direkt farliga målchanser framtills att Malmös veteran, Niklas Charlton, fick en två minuters utvisning. När utvisningen nästan var över blixtrade våra spelare till och gjorde det avgörande 2-0 målet via en diagonalpassning över målgården och ett kliniskt avlut intill stolpen. De sista 5 minuterna stängde våra spelare effektivt ned matchen varvid Samuel, Markus, Lukas och Felix återigen fick jubla tillsammans med alla ledare och IFAH supporters till Queens ”We are the champions”. Champions League bucklan var därmed IFAHs för tredje året i rad efter segrarna 2017 och 2018.

 

I bronsmatchen vann Baerumsverk över Århus 1 med 2-1 medans Århus 2 vann över Lilleström i matchen om 5:e plats.

 

Slutresultat

IFAH Sverige, 2) FIFH Sverige, 3) Baerumsverk, Norge, 4) Århus 1, Danmark 5) Århus 2, Danmark, 6) Lilleström, Norge

Deltagande lag Champions League 2019 med Århuslagen i orange, IFAH spelarna i mitten samt Baerumsverk i blått,  Lilleström i gult och Malmö längst till vänster.  

 

Total elhockey från turnerings bästa lag

De äldre danska elitspelarna som kommenterade arrangemanget live gav oerhört många positiva lovord till IFAH:s sätt att spela elhockey. Man pratade om ett spelsätt som kombinerar oerhört hög fart, snabba spelkombinationer och ett lagspel där spelarna täcker upp och kompletterar varandra oerhört effektivt. Som motståndare får man inte koppla av en enda sekund för då blir man straffad direkt. Med fyra vinster av fyra möjliga matcher, 17-0 i målskillnad och IFAH spelare på alla topp tre platserna i skytteligan så levde vårt IFAH lag upp till favorit stämpeln.  Bild: Felix, Markus, Samuel och Lukas med Nordic Champions pokalen efter en väl genomförd turnering

 

Vill man se/ återuppleva matcherna från arrangemanget och lyssna in på de danska kommentatorerna kan man göra det via streamingen/videoupptagningarna som finns tillgängliga på Dansk elhockey´s  youtube kanal:  https://www.youtube.com/channel/UCljJDTJk8soxlS6bpDWwlog

 

Summering:  Världsbäst och obesegrade under säsongen -  tack vare vår bredd och alla spelare och ledare

Med vinsten i Nordic Champions League har IFAHs representationslag gått obesegrade (dvs inte förlorat en match) genom hela säsongen 2018/2019 i turneringarna med internationellt deltagande. 1:a i Arendals Cup i Norge, 2:a i Swedish Open i Malmö, 1:a & 3:a i Göteborgs Open, 1:a och 3:a i Malmö Open, 1:a och 2:a i Slaget om Stockholm, 1:a och 2:a i Lions Cup i Norge samt slutligen obesegrade och 1:a i Nordic Champions League. Tack vare den bredd och alla duktiga spelare och ledare inom klubben så möjliggör det den höga träningsnivån som ligger till grund för den framgångsrika säsongen och den tredje raka Nordic Champions League titeln.

 

Ett stort tack till arrangerande danska elhockeyförbundet, LOBPA assistans, muskelsvindfonden, IMMO och Musholmen för ett ypperligt arrangemang och inramning. Med livstreaming av matcherna med expertkommentatorer, landskamper (se separat artikel) och avslutningsmiddag/ bankett på en oerhört fin sport/ konferensanläggning så är arrangemanget ett föredöme för alla andra elhockey arrangemang.     

 

Mvh/ elhockeykommi

Skribent: Elhockeykommittén
Epost: Adressen Gömd

Maila på This is a mailto link om du har några specifika frågor kring IFAH:s el-hockeyverksamhet.

 

 

IFAH:s sposorer:

Nordstrom_Logo (3)

 

 

logo

 stiga

grasroten_250x120

Idrottslyftet_RGB72

bingo-avesta

TTEX-logo-bt-experten

Agera-CC-logo

Tjejerna i Vällingby

SisuNorMedium800_RGB

Postadress:
IFAH - Parasport
Beckis Idrottscenter, Söderberga allé 80
16862 Bromma

Kontakt:
Tel: 086468557
E-post: This is a mailto link

Se all info