Hoppa till sidans innehåll

IFAH 1:a och 5:a i Lions Cup i Tyskland.

2017-09-26 11:11
Två av IFAH:s elhockeylag har varit på turnering i Tyskland och Flensburg.
  • Uppdaterad: 2017-09-26 11:11

Säsongens första elhockey turnering, Lions Cup i Tyska Flensburg, avgjordes 23/9. IFAH deltog med två lag i den högsta divisionen med totalt 6 lag från Tyskland, Danmark och Sverige. Lagen var indelade i två stycken trelagsgrupper med seriespel där grupp 1:orna samt grupp 2:orna gick till semifinal och finalspel medans grupp treorna gjorde upp i ett dubbelmöte om plats 5 och 6. IFAH Svart med Felix, Lukas och Ben hade FIFH Malmö och Århus 1 i sin grupp medans IFAH Vit med Markus, Daniel och Samuel hade Århus 2 och Flensburg i sin grupp.

 

Gruppspel:

IFAH svart fick börja dagen med att möta de danska mästarna Århus 1.  En lite nervös inledning från våra killar utnyttjades av Århus och de gjorde några mål tidigt i matchen. Efterhand kom våra spelare in tempot och jämnade ut spelet. Matchen slutade tillslut med en 5-0 vinst för Århus efter en stark andra halvlek av IFAH. Efter matchen mot Århus, väntade Malmö som till årets säsong blivit förstärkta av ytterligare en Danmarks toppspelare, Rasmus Jacobsen, från Aabenraa.  Det märktes att Malmö förstärkt sitt lag och det blev lite av samma matchutveckling som i den första matchen dvs en tuff inledning med en stabilare slutdel. Matchen slutade med en Malmö seger med 6-1 efter att våra killar under ett stort jubel spräckt Malmös mål ”nolla”. Malmö vann även mot Århus 1 med 4-1 och ”toppade” därmed gruppen före Århus och IFAH svart.

 

I den andra gruppen fick IFAH Vit starta turnering mot Århus 2 som inför året fått en spelarförstärkning från en annan klubb och därmed kommer att utmana om Danmarksmästerskap titeln under året.  Efter ett snabbt ledningsmål för IFAH tog Århus ledningen efter en straff och en kontring. Därefter blev det närmast spel mot ett mål och våra killar lyckade vända matchen till en 4-2 seger. I nästa match väntade Flensburg och här vann IFAH med 5-0 efter många fina spelkombinationer. IFAH Vit vann därmed sin grupp före Århus 2 som slog Flensburg med 3-1.

 

Placeringsspel

I matcherna om 5 platsen väntade ett dubbelmöte för IFAH Svart mot Tyska Flensburg. I den första matchen visade Felix, Ben och Lukas mentalstyrka och vände ett 1-0 underläge till seger med 2-1 efter ett fint mål i slutet av matchen. I den andra matchen mot Flensburg var våra killar riktigt igång och vann med 5-1 efter att alla tre spelare gjort mål. Riktigt bra spelat av Felix, Ben och Lukas och en slutlig 5:e plats efter en väldigt bra genomförd turnering.

 

I semifinalspelet fick IFAH vit möta Århus 1. Här blev det en väldigt intensiv match med mycket låsta positioner men med ett spelövertag för vårt IFAH lag. Efter en förlösande ledningsmål i början av andra halvlek stängde IFAH effektivt ned matchen och vann med 1-0 och blev finalklara mot Malmö som tidigare vunnit mot Århus 2 med 3-0. I bronsmatchen vann Århus 1 mot Århus 2 efter straffar och ett oavgjort resultat, 2-2, efter full tid.  

 

Finalen mellan IFAH och Malmö blev en jämn och intensiv tillställning. Efter fulltid och 10 minuters förlängning stod det fortfarande 0-0 i en match där IFAH haft de farligaste chanserna men Linus Lundgren i Malmö stängt igen sitt mål. Våra IFAH killar stod därmed inför ett avgörande med ”Amerikanska straffar” där målvakten står i målgården medans en utespelare har 10 sekunder på sig från egen straffpunkt att göra mål dvs straffar som påminner om ishockeystraffar.  Totalt sköts 5 straffar per lag och minst tre spelare per lag måste skjuta en straff. Vi gick in i straffavgörandet som ”underdogs” då Malmö har flera spelare som varit med om denna typ av straffar i danska turneringar medans det var första gången för oss. Efter totalt 10 straffar och en nagelbitare stod IFAH som vinnare genom att vara ensamma om att få en straff i mål. Oerhört bra kämpat av våra IFAH killar och återigen en väl genomförd  turnering av Markus, Samuel och Daniel mot bästa tänkbara motstånd.  

 

Slutställning

  1. IFAH Vit
  2. Malmö
  3. Århus 1
  4. Århus 2
  5. IFAH Svart
  6. Flensburg Lions  

 

Bild: Glada IFAH spelare med medaljer, pokal och segerchecken från UB-let efter en väl genomförd turnering

 

Summering

En väldigt rolig och lärorik helg för våra IFAH spelare, framförallt för Lukas och Ben som inte har spelat mot de danska elitlagen/ spelarna tidigare. Båda våra lag fick fyra bra och oerhört tuffa matcher mot världseliten i elhockey och mot lag som vi normalt inte möter på turneringar i Sverige. Spelmässigt fortsätter vi att gå framåt och det var många spelare från de andra klubbarna som nu satt och tittade samt filmade IFAHs matcher och därför blev det extra roligt att få visa upp vår bredd med många duktiga spelare genom att vara på plats med två lag samtidigt som vi lyckades försvara positionen från Nordic Champions League. Det var även spännande att förstå Danmarks ”silly season”  och spelarrotationen mellan alla klubbar som är annorlunda än i Sverige.  Vi fick också information om att Nordic Champions League kommer att genomföras i Danmark under Maj 2018 samt under turneringen påbörjades en diskussion runt ett ”Scandinavian Open” seriespel mellan elitlag från Sverige, Norge och Danmark för säsongen 2018/19.

Slutligen ett stort tack till Flensburg/ Aabenraa för en välarrangerad turnering och vänligt bemötande, ett extra tack också till Björn Pilsetnek som körde 200 mil bil för att transportera elhockeystolar medans spelare och assistenter flög fram och tillbaks via Danmark.

Mvh/ elhockeykommitén

 

 

Skribent: Staffan Johansson
Epost: Adressen Gömd

Maila på This is a mailto link om du har några specifika frågor kring IFAH:s el-hockeyverksamhet.

IFAH:s sposorer:

Nordstrom_Logo (3)

 

logo

 

Högupp logo

 stiga

grasroten_250x120

Idrottslyftet_RGB72

bingo-avesta

TTEX-logo-bt-experten

Agera-CC-logo

Tjejerna i Vällingby

ctrl_logo

SisuNorMedium800_RGB

Postadress:
IFAH - Parasport
Beckis Idrottscenter, Söderberga allé 80
16862 Bromma

Kontakt:
Tel: 08-646 85 57
E-post: This is a mailto link

Se all info