Hoppa till sidans innehåll

IFAH elhockey - Nordiska mästare och bäst i världen säsongen 2017/18!

23 MAJ 2018 16:28
Segerbucklan togs hem till Stockholm ännu en gång.
  • Uppdaterad: 23 MAJ 2018 16:38

Nordic Champions League i Elhockey 2018 avgjordes i Danmark under helgen 18-20 Maj. De två bästa lagen från Sverige, Norge respektive Danmark gjorde upp i ett antal tuffa matcher om vem som är bäst i Norden (och därmed bäst i världen). IFAH representerade Sverige tillsammans med FIFH Malmö, Baerumsverk och Arendal representerade  Norge och Danmark representeras av danskamästarna Århus 1 samt Århus 2. I IFAHs lag spelade Daniel, Samuel, Markus och Lukas och under invigningen stod det klart att arrangörerna såg IFAH som en av favoriterna tillsammans med Malmö och Århus 1.

 

 

Gruppspel, Lördag

Turneringen började med gruppspel där ett lag per nation ingick i vardera kval grupp. Gruppsegrarna kvalificerade sig direkt till semifinal medans grupp 2:orna och grupp 3:orna från de olika grupperna fick mötas i kvartsfinaler för att ta sig till semifinal respektive placeringsmatch om 5:e plats. Innan turneringen startade så fick alla lag hastighets kalibrera sina stolar så att alla stolar gick lika fort (max 14km/h) - en delvis ny upplevelse för oss och de norska lagen som inte har denna typ av kalibreringsutrustning. Efter varje match kontroll mättes sedan hastigheten på 1 slumpvis utvald spelare per lag för att säkerställa att alla tävlade på lika villkor.

 

IFAH öppnade turneringen mot danska mästarna Århus 1 och efter ett oturligt bolltapp in i eget mål fick våra killar finna sig i att vara i underläge med 0-1. Därefter dominerade vårt IFAH lag matchen stort och i andra halvlek kom också målen, efter en vunnen tekning med ett snabbt avslut i mål följt av en snygg kombination vände vi matchen till en seger med 2-1. Oerhört starkt att vända matchen efter den snöpliga inledningen. I IFAHs andra match väntade norska Arendal och tidigt i matchen framgick det vilket av lagen som var starkast. Efter några tidiga mål slutade det tillslut med en 9-0 seger. IFAH vann därmed sin kvalgrupp före Århus 1 (som vann över Arendal med 5-1) samt Arendal.

 

I den andra gruppen vann Malmö mot Baerumsverk med 3-0 samt med 1-0 mot Århus2 och därmed blev det även svensk seger i kvalgrupp 2. Baerumsverk besegrade Århus 2 med 2-0 och blev grupptvåa med Århus 2 på tredje plats.  

 

De båda svenska lagen var därmed klara för semifinal medans det blev två ”nations” kvartsfinaler mellan Baerumsverk och Arendal samt Århus1 och Århus2.

 

Placerings-/Slutspel, Söndag

Kvartsfinaler: De båda kvartsfinalerna blev oerhört jämna och spännande. I den norska duellen vann Baerumsverk över Arendal med 2-0. I den danska kvartsfinalen mellan de båda Århus lagen blev det ännu mer dramatiskt, matchen slutade 2-1 där Århus 1 tillslut avgick med segern efter att Århus 2 länge hade haft ledningen med 0-1.       

 

Semifinaler: I den första semifinalen spelade IFAH mot Århus 1 och denna gång vann vi med 1-0 efter ett relativt tidigt ledningsmål vartefter det blev ett ställningskrig med få öppna chanser och våra killar var därmed klara för final i år igen. I den andra semifinalen fick Malmö en enklare resa och vann med betryggande 3-0 mot Baerumsverk.

 

Final:  En helsvensk final mellan IFAH och Malmö kom återigen att runda av hela Nordic Champions League på samma sätt som förra året. Finalen blev oerhört tät och taktisk där Malmö chockade genom att i stora delar av matchen stå cementerade med två spelare framför egen målgård i ett oerhört lågt ”luren” försvar framför sin målvakt. Att möta denna typ av ultra defensiv från Malmö var nytt för oss och vi hade lite svårt att få till riktigt farliga avslut även om bollen några gånger rullade farligt nära Malmös mållinje. Lite tråkigt för publiken men dramatiken fanns där hela matchen då ett IFAH misstag skulle kunna straffa sig då Linus Lundgren i Malmö målet är en erkänt duktig kontringsspelare om han får chansen. Matchen stod 0-0 efter fulltid och gick till 5 minuters förlängning som även den slutade 0-0 varvid matchen kom att avgöras med supercupsstraffar.

 

Med ”supercup straffar” så avgörs det snarlikt ishockey dvs en spelare har 10 sekunder på sig att ta sig från egen planhalva till ett- eller flera avslut mot en målvakt som måste hålla sig inom målgården hela tiden. Detta år, tillskillnad mot förra året då detta var nytt för oss, så har vi dock tränat på denna typ av straffar och det kom att visa sig oerhört tydligt under avgörandet. I denna duell i bäst av 5 straffar vann IFAH med 3-0 redan i den fjärde straffrundan efter ett par fina straffar och bra målvaktsspel varvid Daniel, Samuel, Markus och Lukas fick jubla tillsammans med alla ledare och IFAH supporters till Queens ”We are the champions”  och Champions League bucklan var därmed IFAHs även detta år efter premiärsegern 2017.

 

I bronsmatchen vann Århus 1 över Baerumsverk medans Århus 2 vann över Arendal i matchen om 5:e plats.

 

Slutresultat

  1. IFAH Sverige, 2) FIFH Sverige, 3) Århus 1, Danmark, 4) Baerumsverk, Norge, 5) Århus 2, Danmark, 6) Arendal, Norge

 

Deltagande Champions League med Århuslagen i orange, Baerumsverk i blått samt Arendal i svart och IFAH och Malmö i förgrunden.   

 

Total elhockey från turnerings bästa lag

De äldre danska elit spelarna som live kommenterade arrangemanget gav oerhört många positiva lovord till IFAH:s sätt att spela elhockey och att man blir straffad direkt vid minsta lilla misstag som motståndare. Man pratade om ett spelsätt som kombinerar oerhört hög fart, snabba spelkombinationer och ett lagspel där spelarna täcker upp och kompletterar varandra oerhört effektivt. Utöver detta så imponerades de av våra spelares individuella kvaliteter med tvärvändningar, dribblingar i hög fart och på små ytor med boll, intensiteten i försvarsspelet utan boll kompletterat av ett modernt och offensivt målvaktsspel.

Lukas, Markus, Daniel och Samuel med Nordic Champions pokalen efter en väl genomförd turnering

 

Vill man se/ återuppleva matcherna från arrangemanget och lyssna in på de danska kommentatorerna kan man göra det via streamingen/videoupptagningarna som finns tillgängliga på Dansk elhockey´s  youtube kanal:  https://www.youtube.com/channel/UCljJDTJk8soxlS6bpDWwlog

 

Summering:  Världsbäst och obesegrade under säsongen -  tack vare vår bredd och alla spelare och ledare

Med vinsten i Nordic Champions League har IFAH gått obesegrade (dvs inte förlorat en match) genom hela säsongen 2017/2018 i turneringarna med internationellt deltagande. 1:a i Lions Cup i Tyskland, 1:a & 2:a i Göteborgs Open,  1:a i Malmö Open, 1:a i Slaget om Stockholm, 1:a i Lions Cup i Norge samt slutligen obesegrade och 1:a i Nordic Champions League.

 

Denna segersvit kommer tack vare alla aktiva och ledare inom IFAH. Tack vare den bredd och alla duktiga spelare och ledare vi har inom klubben så möjliggör det den höga nivå som vi kan ha på våra träningar och som ligger till grund för vår historiska  säsong och den andra raka Nordic Cahmpions League titeln.

 

Ett stort tack till arrangerande danska elhockey förbundet, LOBPA assistans, muskelsvindfonden, Ub-let och Musholmen för ett ypperligt arrangemang och inramning. Med livstreaming av matcherna med expertkommentatorer, landskamper (se separat artikel) och avslutningsmiddag/ bankett på en oerhört fin sport/ konferens anläggning så  blev arrangemanget ett föredöme för alla andra elhockey arrangemang. Det bästa av allt är att arrangemanget återkommer nästa år och IFAH kommer givetvis förbereda sig för att vara med 2019 igen. Oavsett hur det går framgent så kommer det dock för alltid vara IFAH som kommer att vara ingraverade som de första dubbelvinnarna på den gigantiska Champions League pokalen.    

 

Mvh/ elhockeykommitén

 

Skribent: Elhockeysektionen
Epost: Adressen Gömd

Maila på This is a mailto link om du har några specifika frågor kring IFAH:s el-hockeyverksamhet.

 

 

IFAH:s sposorer:

Nordstrom_Logo (3)

 

 

logo

 stiga

grasroten_250x120

Idrottslyftet_RGB72

bingo-avesta

TTEX-logo-bt-experten

Agera-CC-logo

Tjejerna i Vällingby

SisuNorMedium800_RGB

Postadress:
IFAH - Parasport
Beckis Idrottscenter, Söderberga allé 80
16862 Bromma

Kontakt:
Tel: 086468557
E-post: This is a mailto link

Se all info